<!--:sr-->Pokretni inkluzivni muzej na Adi Ciganliji<!--:-->

Pokretni inkluzivni muzej na Adi Ciganliji

Najbolji studentski radovi u okviru projekta „Pokretni inkluzivni muzej” biće izloženi na Adi Ciganliji, kod restorana „Jezero”, od 2. do 11. jula. Svi posetioci Ade na ovaj način imaće priliku da se upoznaju sa zanimljivim dizajnom upotrebnih predmeta koji olakšavaju život osobama sa invaliditetom i njihovim porodicama.

Ovaj jedinstveni projekat pokrenuli su Centar za razvoj inkluzivnog društva i Eurobank EFG, partner i donator zahvaljujući kojem je omogućena realizacija ideje. JP „Ada Ciganlija” pridružila se projektu pružajući izložbeni prostor i donirajući sredstva za izradu jednog od izloženih predmeta.

„Pokretni inkluzivni muzej” pokrenut je početkom 2010. godine raspisivanjem konkursa za studente dizajna u Srbiji. Stručna komisija, koju su činili predstavnici Evropskog instituta za dizajn i invaliditet, opredelila se za 27 najboljih radova, koji su prvo prikazani u holu Narodne banke Srbije. U planu je da jedinstvena izložba do kraja godine obiđe najveće gradove u Srbiji i na taj način skrene pažnju na potrebu za inkluzijom.

Kao deo ove ideje, otvara se i izložba na Adi Ciganliji, omiljenom beogradskom izletištu, koje tokom letnjih dana poseti i do 150.000 ljudi dnevno. Pored toga, Ada Ciganlija predstavlja izletište koje je prilagođeno svima. Pored obezbeđenih parking mesta, prošle godine je otvoren Sportski centar za osobe sa invaliditetom, prilagođen je prilaz jezeru i drugim zabavnim sadržajima. Ove godine, ovo javno preduzeće je na dečjem igralištu instaliralo nekoliko mobilijara za decu sa invaliditetom.

Ознаке: , , ,